Door Social Media & Content Marketeer Bo
 - Uit in Enschede

Studentenweetjes over Enschede

Wat is Enschede voor een stad, waar kun je allemaal wonen, wat zijn de echte studententips, waar kun je het beste uitgaan of waar kun je goedkoop uiteten? Ook ik had deze vragen toen ik naar Enschede verhuisde voor mijn studie. Ik kan je verzekeren dat de antwoorden op al die vragen vanzelf gaan komen. Maar kun je niet wachten op antwoorden en ben je nu al benieuwd wat je moet weten als je hier komt studeren, lees dan gauw verder! Want Enschede is echt een leuke studentenstad, waar je zeker weten een onvergetelijke studententijd gaat hebben.

Een echte studentenstad

Wat veel mensen niet weten is dat Enschede een vrij grote (studenten)stad is. Enschede is de grootste stad van Overijssel en de 14e grootste stad van Nederland. De stad Enschede valt onder de gemeente Enschede, samen met de dorpen Lonneker, Boekelo, Usselo, Glanerbrug en de buurtschap Twekkelo.

Er wonen hier ongeveer 160.000 mensen met circa 160 verschillende nationaliteiten. In totaal studeren er circa 26.000 studenten in Enschede, waarvan er bijna 10.000 in Enschede zelf wonen. Een echte studentenstad dus!

De skyline van Enschede vanuit het Intercity Hotel. - Uit in Enschede
Enschede Studentenstad

Beste studentenwoonstad

Wist je dat Enschede in 2018 door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is uitgeroepen tot de beste studentenwoonstad van Nederland? Ook staat Enschede al jaren bekend om haar goedkope studentenkamers. Er zijn genoeg kamers in Enschede, zowel in de stad als op de campus van de Universiteit Twente. Je kunt samenwonen met meerdere studenten in een studentenhuis of zelf (of samen met een vriend(in)) een appartement of studio huren in de stad. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Kijk dan op onze Enschede Studentenstad website voor meer informatie over wonen in Enschede!

Bruisende binnenstad

Het centrum van Enschede heeft enorm veel te bieden. Je kunt er shoppen, eten, drinken, uitgaan en nog veel meer. Mijn favoriete plek? Zonder twijfel de Oude Markt. Dit grote horecaplein staat bekend om de vele terrassen en de vele evenementen die er worden gehouden. De Oude Markt is de beste plek voor een goede lunch, uitgebreid diner, snelle daghap (wees gerust, dit woord ken je snel genoeg!) of gezellige borrel tot in de late uurtjes.

Het andere grote plein in de binnenstad is het H.J. van Heekplein. Hier vind je naast de grote winkelketens (H&M, Zara, Primark, Mango, etc.) ook twee keer per week een grote warenmarkt. Op dinsdag en op zaterdag kun je hier tussen 08:00-17:00 uur terecht voor vis, groenten, fruit, kleding en een hele boel andere dingen. Mijn tip? Bezoek de markt tussen 16:00 en 17:00 uur, dan gooien de kramen veel producten in de aanbieding en kun je veel groenten en fruit scoren voor hele fijne prijzen!

Naast de grote winkelketens kent de binnenstad ook hele leuke straatjes met veel verschillende kleinere winkels van lokale ondernemers. Laat je verrassen door deze unieke winkels in o.a. de Walstraat, De Heurne, Zuiderhagen en de Haverstraatpassage, een van de oudste winkelstraten van Nederland. Bekijk hier het totale winkelaanbod.

Oude Markt Enschede - Uit in Enschede
H.J. van Heekplein in Enschede - Uit in Enschede

Word lid van een vereniging

Je gaat natuurlijk niet alleen maar studeren tijdens je studententijd, je hebt ook ontspanning nodig. Enschede heeft een rijk verenigingsleven. In Enschede zijn er vier grote studentenverenigingen (gezelligheidsverenigingen). De sociëteiten van de vier verenigingen zitten in De Pakkerij aan de Oude Markt (grote witte gebouw achter de Grote Kerk). Tijdens de introductieperiode kun je kennis maken met de verschillende verenigingen en erachter komen of een gezelligheidsvereniging iets voor jou is! Ook zijn er verschillende onafhankelijke en verenigingsdisputen in Enschede waar je voor gevraagd kunt worden. Disputen bestaan uit allerlei verschillende (oud)studenten van allerlei studies.

Naast de studentenverenigingen (gezelligheidsverenigingen) zijn er ook studie-, sport- en cultuurverenigingen speciaal voor studenten. Er zijn maar liefst 36 sportverenigingen en 20 cultuurverenigingen met meer dan 4.000 actieve leden. Tijdens de eerste weken van een nieuw collegejaar organiseren de sport- en cultuur verenigingen allerlei open lessen. Ga vooral eens langs en kijk of er een vereniging voor jou bij zit.

Studieverenigingen zijn gerelateerd aan de opleiding. Zowel binnen Universiteit Twente als binnen Saxion is elke opleiding gekoppeld aan een studievereniging. Binnen een studievereniging maak je niet alleen kennis met andere studiegenoten, maar kun je ook terecht voor je studieboeken (met korting!) of leuke activiteiten. Lees hier meer over alle verschillende verenigingen in Enschede.

Het College Cnødde (onafhankelijk dispuut) Enschede - Uit in Enschede
Het College Cnødde (onafhankelijk dispuut) Enschede

Naast lid worden van een vereniging kun je ook een bijdrage leveren door actief te worden binnen de vereniging. Er zijn een heleboel mogelijkheden voor activisme. Je kunt bijvoorbeeld in een commissie gaan en helpen bij het organiseren van een aantal activiteiten. Als je eenmaal gesetteld bent in Enschede kun je ook nadenken over een bestuursjaar en de vereniging zelf leiden. Door actief te worden kun je leren hoe je professioneel kunt omgaan met verschillende situaties, in contact komen met veel verschillende mensen en ervaring opdoen die je op je CV kan vermelden. Maar activisme is vooral heel erg leuk en gezellig!

Activisme in Enschede studenten - Uit in Enschede
Activisme in Enschede

Uit in Enschede

Of je nou lekker wilt chillen of compleet uit je dak wilt gaan, in Enschede kan het allemaal! Uitgaan in Enschede is erg leuk en veelzijdig. Er zijn vele kroegen en verschillende clubs waar je tot in de late uurtjes een leuke tijd kunt beleven. Tijdens de introductieperiode maak je waarschijnlijk al kennis met veel uitgaansgelegenheden, maar bij deze alsnog wat tips!

Zoek je een leuke kroeg met studentenprijzen? Neem dan eens een kijkje bij San Remo, Friends of ’t Gat in de Markt. Houd je van goede bieren? Probeer dan de bieren van Proeflokaal België, De Beiaard en de stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch.

Ben je gek op dansen? Dan is Aspen Valley de plek voor jou! Aspen Valley (18+) is het feestcafé van Enschede en is open van woensdag- tot en met zaterdagavond. Ga je liever uit in het weekend? Op vrijdag- en zaterdagavond veranderen Paddy’s (21+) en Fellini (21+) in clubs waar je je kunt vermaken tot in de late (of vroege) uurtjes!

Bekijk hier alle uitgaansmogelijkheden.

 - Uit in Enschede
Tapasbar Paddy's Enschede - Uit in Enschede
Fellini bar uitgaan Enschede - Uit in Enschede
Aspen Valley, Paddy's en Fellini

Wat te doen?

Naast studeren en uitgaan is er natuurlijk nog veel meer te doen in de stad. In de stad vind je drie bioscopen, Kinepolis vlakbij stadion De Grolsch Veste, de nieuwe grote stadsbioscoop Vue Cinema vlakbij het H.J. van Heekplein en filmhuis Concordia. Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor met je vrienden? Ga dan eens poolen, doe mee met een pubquiz of breng een bezoek aan de gamehal in de Marktstraat! Enschede barst ook van de escape rooms of andere actieve uitjes.

Ben je gek op kunst en cultuur? Ook dan zit je in Enschede helemaal goed! De stad heeft namelijk een groot aanbod aan culturele instellingen. Geniet van de rijke kunstcollectie in het Rijksmuseum Twenthe, bezoek de interactieve Museumfabriek of laat je meeslepen door muziek en theater.

Als je echt alle drukte wilt ontsnappen, stap dan op de fiets en ontdek de omgeving van Enschede. Laat de stad achter je, volg de verschillende wandel- en fietsroutes en vind de mooiste plekjes van het rijke Twentse landschap. Vergeet ook Roombeek Cultuurpark niet. Deze wijk werd in 2000 verwoest door een grote vuurwerkramp, maar is inmiddels herbouwd tot een eigentijds, dynamische en inspirerende wijk die bekend staat om haar hoogwaardige architectuur en culturele uitspattingen.

Kinepolis Enschede voorkant - Uit in Enschede
Snooker im GoPlanet Parc in Enschede - Uit in Enschede
Rijksmuseum Twenthe - Enschede - vrouw voor een aantal schilderijden - Uit in Enschede

Studentenagenda

In Enschede is er altijd iets te doen. Of je nou op zoek bent naar cultuur, muziek, theater, actieve evenementen of een festival. Hier vind je onze uitgebreide agenda met alle activiteiten in de gemeente Enschede. Ben je geïnteresseerd in activiteiten speciaal voor studenten? Zet dan de filter studenten aan.

Daghapje pakken

Heb je een keertje geen zin om thuis te koken of te eten? Eet dan een keertje buiten de deur! In Enschede kun je dan een daghapje pakken. Verschillende restaurants bieden elke dag een voordelig (hoofd)menu aan, waardoor je voor een leuke prijs toch even lekker uit eten kunt gaan! De Oude Markt biedt veel verschillende lunchrooms, gezellige eetcafés en restaurants met diverse daghappen, maar ook de andere straatjes hebben hele gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten.

Kijk hier voor alle restaurants.

Horeca Oude Markt - terras Enschede - Uit in Enschede

Vervoer in Enschede

Als je student bent, dan kom je wellicht in aanmerking voor een studentenreisproduct. Hiermee reis je een deel van de week (week of weekend) gratis met het openbaar vervoer in Nederland.

Het Centraal Station van Enschede vind je in het centrum, met daarnaast het busstation. Er rijden veel bussen door Enschede en van Enschede naar omliggende plaatsen, maar de meest gebruikte buslijnen zijn toch wel lijn 1 en lijn 8/9. Buslijn 1 rijdt van de Universiteit Twente naar Kennispark, Twekkelerveld, Centraal Station, H.J. van Heekplein en Boswinkel naar Wesselerbrink en weer terug. Lijn 8 gaat van Hengelo Noord – Enschede Zuid en lijn 9 rijdt van Hengelo Centraal naar Enschede Centraal.

Toch liever de fiets? Kijk dan eens op Marktplaats of bij een van de Enschedese fietsenmakers naar een goede stadsfiets of huur een fiets bij Swapfiets! Let op: koop er ook een goed slot bij, want helaas worden fietsen wel eens gestolen in grote steden, zo ook hier in Enschede.

Wil je je fiets veilig in de binnenstad stallen? Er zijn verschillende bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Kijk hier voor het overzicht.

Studentenkorting

We weten allemaal dat je als student het niet altijd even breed hebt. Vooral als je nog geen bijbaantje hebt gevonden en je erachter komt dat op jezelf wonen stiekem toch best wel veel geld kost. Gelukkig zijn er een heleboel plekken waar je korting krijgt met je studentenkaart!

Lees hier meer over studentenkorting in Enschede.

Ontdek Enschede als een local

Wil je Enschede echt ontdekken? In onze ultieme Enschede bucketlist hebben wij activiteiten verzameld die iedere Enschedeër zou moeten doen als het om Enschede gaat. Bekende en minder bekende dingen om ooit een keer te doen in onze stad. Genoeg om een jaar lang iedere week iets af te vinken. Van activiteiten, tot hotspots en evenementen. Download de bucketlist hier.

Evenement - Festival - mobiel video - Enschede - Uit in Enschede

Studenten website

Ben je al bekend met onze studenten pagina? Hier vind je allemaal leuke feitjes, handige tips en het laatste nieuws uit Enschede speciaal voor alle studenten in Enschede. Of volg Study in Enschede op Instagram en lees de leukste tips voor studenten!

Ga naar de website
Studenten der Hogeschool Saxion in Enschede - Uit in Enschede
 - Uit in Enschede
Bo
Social Media & Content Marketeer

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.