Achter de schermen met Babs

Geschreven door:

Babs

Babs

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Hoi, mijn naam is Babs. Ik ben 3e jaars student aan de opleiding Media Music aan het conservatorium ArtEZ in Enschede. Ik ben artiest en producer en ik hou ervan om muziek te maken en mijn eigen muziek te schrijven. Ik ben een van de weinige vrouwen op deze opleiding en release binnenkort zelfs mijn derde single! Een track over de corona situatie, maar dan wel op een optimistische manier. In deze blog neem ik je mee in mijn leven als student in Enschede

Achter de schermen met Babs

Over Babs

Ik ben Babs, ik maak en produceer muziek op mijn opleiding als producer bij ArtEZ conservatorium. Ik studeer Media Music. Ik heb al twee singles uitgebracht en ik ga binnenkort mijn derde single releasen! Mijn derde single is vooral bedoeld om vrolijkheid te creëren tijdens de corona tijd, dat mensen denken “het is natuurlijk een vervelende periode, maar er is altijd nog ruimte voor optimisme als je het mij vraagt”. Dit doe ik met behulp van de BurgerBeurs, en daar ben ik wel heel trots op! Met de BurgerBeurs krijg je een jaar lang geld en training om jouw muziek plannen te verwezenlijken.

Als jij een liedje hoort op de radio van Lady Gaga dan hoor je voornamelijk de zangeres. Maar toch hoor je ook de muziek daaronder. Meestal lijkt het alsof de zanger of zangeres het nummer heeft gemaakt, maar daar speelt een producer ook een hele groot rol in. De producer zet een track van top tot teen in elkaar. Die zorgt er eigenlijk voor dat een nummer gereed is voor radio productie.

Mijn opleiding is dan ook heel divers. Ik vind het zelfs lastig om een dag op het conservatorium te omschrijven. We hebben bijvoorbeeld ook veel theoretische vakken als muziekgeschiedenis, technische aspecten van geluid, muziek business of economie, maar ook veel creatieve vakken waar je zelf dingen in elkaar zet. Je kan als student bij ArtEZ ook een microfoon of gear huren om op te nemen, en ik heb een mini studio in mijn kamer. Ik kan eigenlijk altijd en overal muziek maken, als ik mijn laptop maar bij me heb!

In Enschede leef ik soms in de muziekbubbel

Sinds op het conservatorium studeer, leef ik wel een beetje in een muziekbubbel. Het is een klein conservatorium en iedereen kent elkaar. Je merkt echt dat onderling er muzikanten jargon wordt gebruikt en dat we zelfs muzikale inside jokes hebben. Als ik dan uitga, spreek ik ineens andere mensen en moet ik weer even helemaal schakelen.

Ik heb dan ook voor Enschede kozen voor de opleiding. Ik moet zelfs eerlijk zeggen, ik wist eigenlijk bijna niks over Enschede. Ik kom zelf uit de Randstad, uit Leiden, en Enschede was best ver weg. Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik heb gekozen voor Enschede als studentenstad en voor ArtEZ als kennisinstelling. Het is een hele hechte familie. Ook hadden ze in Enschede een specifieke opleiding voor het producerschap. Je hebt veel conservatoria waar je zang of piano kunt studeren, maar het maken en componeren van je eigen muziek is wel uniek.

Babs Schutte

Babs Schutte

Buiten mijn bubbel treden

Ik vond eigenlijk dat ik buiten mijn opleiding ook wel eens buiten de bubbel moest treden, om ook andere mensen te ontmoeten. Daarom ging ik voetballen bij een voetbalvereniging van de Universiteit Twente. Moest ik wel helemaal naar een campus fietsen waar ik normaal niet kom, maar zo leer je wel veel mensen kennen die totaal iets anders doen. Dan praat ik eens niet over toonladders, haha. Zo was in contact met een student die technische geneeskunde studeert, echt super interessant om eens over te praten.

Naast het voetballen ben ik ook lid van studentenvereniging AEGEE. Dat is een open vereniging, dus waar je niet alle verplichten en een ontgroening hebt. Je zit niet vast aan wekelijkse afspraken, maar alles mag. Ook ben ik zo bij het vrouwendispuut QUENOUILLE gekomen. Bij AEGEE en het dispuut spreek ik zo veel andere mensen die andere dingen doen en andere passies hebben. Bij QUENOUILLE hebben we bijvoorbeeld een ding gemeen: we zijn creatief, uitgesproken, gek en activistisch.

Zoals ze altijd zeggen: soms heb je eenheid door verscheidenheid. Je kunt wel heel anders zijn, maar wel goed matchen. Ik ben ook nog eens een van de weinige vrouwen op mijn opleiding, dus bij AEGEE en bij het dispuut is het soms wel fijn om even de mannenbubbel uit te gaan.

Verenigingen zijn niks voor mij, toch?

Ik vind het leuk aan Enschede dat er echt heel veel te doen is op het gebied van activiteiten naast je studie. Dat maken je studentenleven echt leuk. Eerst dacht ik, verenigingen of een dispuut, dat is toch echt niks voor mij.. Maar dan rol je erin en leer je zo veel mensen kennen. Op het conservatorium zit non stop in de muziek, je staat er mee op en gaat er mee slapen. Soms is het ook goed om een andere uitlaatklep te hebben. Bij het verenigingsleven leer ik mensen kennen die niks met muziek hebben en dat is heerlijk.

Ik weet dat andere steden ook veel verenigingen hebben, maar toch maakt dat het in Enschede wel heel fijn. De stad is klein, alles vind je er voor studenten om te doen. Als ik dan weer thuis kom merk ik dat ik lang onderweg ben en dat alles ver weg is. In Enschede heb je alles op de Oude Markt bij elkaar: drankjes, feestjes, the Game Box, horeca.

AVONTUUR - DRUKTE - GEZELLIGHEID

Als ik mijn studententijd in drie woorden moet omschrijven, zijn dat toch wel de woorden die in me opkomen. Avontuur, omdat alles nieuw was hier. Ver weg van mijn eigen leven, echt een avontuur in het begin. Je woont ineens op jezelf, doet alles zelfstandig, bent in een nieuwe stad, probeert nieuwe dingen. Als ik dan aan mijn avonturen denk, denk ik aan de eerste avonden in de kroeg met net iets teveel drankjes. Volgens mij zijn die nachtelijke avonturen ook wel een beetje wat een studententijd typeert.

Ook is het studentenleven wel druk. Daarom dat ik voor drukte heb gekozen. Het is veel om te studeren, actief te zijn in een vereniging, een sportvereniging en ga zo maar door. Maar volgens mij is er geen enkele student die het heel rustig heeft.

Volgens mij spreekt gezelligheid voor zich. Je leert zo veel mensen en vooral verschillende mensen kennen, dat maakt het studentenleven echt heel leuk.

Eten bij Het Paradijs

Als ik een hotspot moet kiezen in Enschede dan is het wel Het Paradijs. Dit is zo’n gave plek. Het is echt een soort jungle. Het is bijzonder mooi ingericht en je kunt er hartstikke lekker eten! Echt een hele bijzondere plek.

Experimenteer!

Mijn advies is: ga gewoon van alles uitproberen. Je studententijd is zo’n moment in je leven die waar je even los kan. Ga experimenteren en jezelf vinden. De meesten zijn net al wel of nog net niet volwassen en in die periode is het ontdekken en vooral doen. Ga bij een vereniging, zoek clubjes op, stap uit je comfortzone.

Pandemiemoe

Pandemiemoe Babs Schutte

Wil je meer zien van Babs?

Neem dan een kijkje op Instagram!