Achter de schermen met Carithea

Geschreven door:

Carithea vierkant

Carithea

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Internationale ervaringen opdoen tijdens het studeren of het volgen van een stage is van onschatbare waarde voor studenten. Het kan best zenuwslopend zijn om voor het eerst grenzen over te steken, maar voor velen is het een onvergetelijk avontuur. Hoe beleven internationale studenten hun tijd in Enschede? Dit keer gaan we achter de schermen met Carithea, Masterstudente Industrial Design Engineering, Universiteit Twente.

Carithea

Waar kom je vandaan en waarom ben je in Enschede gaan studeren?

Ik kom uit Jamaica en ben half Jamaicaans en half Brits. Als je net als ik opgroeit op een eiland wil je weten wat er daarbuiten te beleven valt, je wilt zien wat er nog meer is in de wereld. Daarom maakte ik graag een stap over de grens. Ik ben in Enschede gaan studeren omdat ik graag iets wilde doen met industrieel design. Ik onderzocht waar ik een studie in deze richting kan doen. Zo ben ik bij de UT uitgekomen. Ik ben hier dus echt naartoe verhuisd voor deze studie.


Hoe bevalt Enschede? Welke culturele verschillen heb je ervaren?

Ik woon op de campus met 14 huisgenoten. Dat is erg fijn, omdat er altijd wel iemand is om even mee te kletsen. Want ik kan natuurlijk niet zoals de Nederlandse studenten ieder weekend naar mijn familie. Wat ik een groot voordeel vind aan Enschede is dat je overal met de fiets naartoe kunt. Het geeft zoveel vrijheid! En Nederland is een perfect land om te fietsen: het is vlak en het is niet zo warm als bijvoorbeeld in Jamaica. Ik ga niet zo heel vaak naar het centrum van de stad, omdat we op de campus alles hebben. Maar als ik naar de stad ga, ga ik graag naar de markt. Daar haal ik dan bijvoorbeeld kibbeling.

Heb jij tips voor andere internationale studenten in Enschede of mensen die de stap over de grens nog willen zetten?

Als je naar een ander land verhuist voor je studie, zal het in het begin lastig zijn. Ik ervaarde dat ook in Enschede. In het begin was het voor mij niet helemaal duidelijk waar de feestjes en activiteiten waren. Later kwam ik erachter dat je daarvoor op Facebook moet kijken, of dat je je het best kunt aansluiten bij een vereniging. Wat ik in het begin deed, was veel ‘ja’ zeggen op uitnodigingen. En ik sloot me aan bij organisaties. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje bij AIESEC gewerkt. Daar heb ik veel vrienden leren kennen.

Als je ervan droomt om over de grens te studeren: ga er dan voor! Het is hierbij belangrijk om in het begin open te staan voor de nieuwe cultuur. Veel mensen die net nieuw zijn in het land, praten het liefst veel over hun thuis. Omdat ze het missen. Maar probeer juist eerst meer te leren over die nieuwe cultuur en praat daarna pas over je eigen thuis. Anders kan je de indruk wekken dat je het in het nieuwe land maar niks vindt. En praktisch: bekijk bijvoorbeeld ook wat voor temperatuurverschillen er zijn tussen je thuisland en – in mijn geval – Enschede. Het is hier veel kouder en ik heb goed moeten kijken wat voor kleding ik hier moet dragen.


Naast je studie werk je aan een diversiteitsproject bij de organisatie Fraunhofer Project Center Expertise Student Team (FEST). Waar zet je je precies voor in?

Met het project proberen we met een soort ‘tool’/gids bedrijven in Oost-Nederland te stimuleren om meer open te staan voor mensen met diverse achtergronden, dus ook internationals. Als je talent in deze regio wilt houden, dan is het voor bedrijven goed om ook open te staan voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Er is veel internationaal talent op de UT! Ik pak mezelf er even als voorbeeld bij. Als een jonge vrouw met een Jamaicaanse achtergrond ben ik misschien niet wat mensen hier direct verwachten in de ‘engineering world’. Terwijl het juist helemaal mijn ding is! Als ik mijn plek in deze wereld vind en laat zien wat ik kan, helpt dat ook weer de weg vrij te maken voor alle ‘diverse’ studenten die na mij komen. Meer informatie over het project van het Fraunhofer Project Center van de Universiteit Twente: https://bit.ly/3FFLIwI