Achter de schermen met Gabriela

Geschreven door:

Gabriela

Gabriela

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Internationale ervaringen opdoen tijdens het studeren of het volgen van een stage is van onschatbare waarde voor studenten. Het kan best zenuwslopend zijn om voor het eerst grenzen over te steken, maar voor velen is het een onvergetelijk avontuur. Hoe beleven internationale studenten hun tijd in Enschede? Dit keer gaan we achter de schermen met Gabriela, vierdejaarsstudent Fashion & Textile Technologies bij Saxion.

Gabriela

Waar kom je vandaan en waarom ben je in Enschede gaan studeren?

Ik kom uit Mexico City en woon nu 3,5 jaar in Enschede. Via een beurs van het Nuffic ben ik hier terecht gekomen. In de toekomst wil ik graag bijdragen aan onderzoek naar nieuwe en duurzame materialen voor de textiel- en modewereld. In Enschede bleken ze de studie te hebben die hier het best bij past.


Hoe was het om van Mexico City naar Enschede te verhuizen?

Mexico City en Enschede zijn twee totaal verschillende steden. Mexico City is een gigantische stad met alle voordelen daarvan. Enschede is een stukje kleiner, maar daardoor ook gemoedelijker: het voelt een beetje als een dorp. Wat ik echt een voordeel vind aan Enschede is dat ik mij hier een stuk veiliger voel dan in Mexico City als ik ’s nachts uit ga. Ik hou van dansen en daarvoor heb ik leuke plekjes ontdekt in Enschede. Ook is hier veel meer natuur en kun je overal naartoe met de fiets!


Welke culturele verschillen heb je ervaren?

Mexico is een warm land: we zijn heel open en bij het avondeten kan de hele buurt bij wijze van spreken mee-eten. Iedereen hier is super vriendelijk en behulpzaam, maar wel iets meer terughoudend dan in mijn cultuur. En: iedereen is hier heel direct. Wij zeggen niet snel nee op een uitnodiging. Hier zeggen mensen gewoon dat ze niet komen als ze niet willen/kunnen.


Je hebt tijdens je studie een kinderboek (in het Nederlands!) over duurzame kleding geschreven. Kun je daar iets meer over vertellen?

Tijdens het vak ‘Talent Development’ combineerde ik vaardigheden die ik wil ontwikkelen – de Nederlandse taal en grafische vormgeving - met mijn passie: verduurzaming van de textielindustrie. Ik heb een Nederlands kinderboek geschreven en zelf vormgegeven. Het boek gaat over hoe je duurzaam met kleding om kunt gaan. Kinderen kijken nog met een open blik naar de wereld. Als we ze dan al bewust maken van hoe je duurzaam om kunt gaan met je kleren, dan nemen ze dat hopelijk mee in de rest van hun leven.


Heb jij tips voor andere internationale studenten in Enschede of mensen die de stap over de grens nog willen zetten?

Gewoon doen! Ook in Enschede is er van alles te doen voor internationale studenten. Stap uit je comfort zone en ga naar de borrels en evenementen die de school organiseert. Tijdens mijn studie heb ik een aantal internationale en Nederlandse vrienden leren kennen.


Blijf je in Enschede na je studie?

Ik wil graag in Nederland blijven. Daarvoor zoek ik een baan in een internationaal bedrijf. Misschien blijf ik bij het bedrijf werken waar ik nu stage loop. Tot nu toe ervaarde ik bij stages dat bedrijven vaak een Nederlandse student kiezen boven een internationale student. Nederlanders spreken natuurlijk de taal en blijven in het land. Maar zodra bedrijven ervaren hoe hard ik werk en wat ik kan, dan zeggen ze juist ‘blijf langer!’. Internationale studenten zijn dan ook erg harde werkers die heel gemotiveerd zijn. Ik ben natuurlijk niet voor niets naar de andere kant van de wereld verhuisd voor deze studie: ik ga mijn droom achterna.