Achter de schermen met Haike

Geschreven door:

Haike

Haike

Leestijd 3-4 min

Behind the scenes

Mijn naam is Haike, ik ben 19 jaar en ik studeer bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion. Ik heb dit jaar meegedaan aan de Nano Challenge van EnschedeLab en ik laat je in deze blog zien wat de Nano Challenge precies is.

Nano Challenge EnschedeLab

Over Haike

Ik ben Haike, 19 jaar en ik woon in Albergen. Albergen ligt ongeveer 26 kilometer van Enschede. Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar van de studie bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion. Hiervoor heb ik mijn VWO diploma behaald, waardoor ik mijn bachelor versneld kan afronden, in drie jaar in plaats van vier jaar.

Ik woon al heel dichtbij

Gezien mijn VWO studie kon ik kiezen om naar de Universiteit Twente te gaan. Toch heb ik heel bewust gekozen voor een HBO opleiding. Ik denk dat die manier van leren beter bij mij past, ik hou heel erg van het praktische. De reden waarom ik voor Enschede heb gekozen om te studeren, omdat ik het altijd al een leuke winkelstad vond. Ook kwam ik al vaker op de Oude Markt om van de horeca te genieten. Ik woon al zo dichtbij, ik heb er voor gekozen om niet op kamers te gaan. Stiekem bespaar ik daardoor ook wel heel wat geld.

Twee bijbanen en de nano challenge

Naast mijn studie heb ik twee bijbanen. Ik werk als verkoopster in een winkel en ik doe administratief werk. Vooral bij mijn administratieve baan leer ik veel waar ik wat aan heb bij mijn studie.

In het vorige semester deed ik mee aan de nano challenge van Enschede Lab. Tijdens de nano challenge is het de bedoeling dat je een vraagstuk oplost van de Gemeente Enschede, die ook daadwerkelijk in de stad speelt. In ons geval moesten we een oplossing zoeken voor het rokersplobleem op scholen. Omdat er volgens de wetgeving geen aangewezen rokersplek mag zijn op een school, verplaatsen studenten zich vaak naar de omgeving daar omheen om te gaan roken. Veel buurtbewoners hebben daar last van. De geur en vooral het afval verspreidde zich in de buurt.

Wij moesten een oplossing bedenken waarbij zowel de scholen, de gemeente en de buurtbewoners geen problemen zouden ondervinden van rokers. Onze oplossing was om een milieuvriendelijke rookcabine te maken. Hij is duurzaam door zonnepanelen en een groen plat dak en het geeft geen overlast naar anderen toe.

Tijdens de nano challenge werkten we met internationale studenten van allerlei verschillende instellingen. Zo zat er bij ons ook een Chinese student van AKI ArtEZ in de groep. Het was heel leuk om eens samen te werken met mensen uit andere landen en vanuit andere opleidingen

Nano Challenge EnschedeLab

Nano Challenge EnschedeLab

Nano Challenge EnschedeLab

Nano Challenge EnschedeLab

GEZELLIGHEID - VRIJHEID - VERBONDENHEID

Wat ik het allerleukst vind aan studeren in Enschede, is dat de Saxion campus zo dicht bij het centrum ligt. We gaan vaak na de les even het centrum in om te winkelen of tussendoor lunchen op de Oude Markt.

Als ik mijn studietijd in drie woorden zou moeten omschrijven zou dat zijn gezelligheid, vrijheid en verbondenheid.
- Gezelligheid, omdat ik een leuke klas heb waarbij veel mensen er voor openstaan om leuke dingen samen te doen.
- Vrijheid, omdat je tijdens je studie er echt voor jezelf zit. Docenten gaan je niet meer opleggen wat je moet doen, maar je hebt echt vrije keuze daarin.
- Verbondenheid, omdat ik me verbonden voel met mijn kennisinstelling, de docenten, mijn klasgenoten en de stad. Ik merk dat je echt dezelfde interesses hebt bij een opleiding en de drempel om naar docenten toe te stappen is heel klein.

De Oude Markt

Mijn favoriete hotspot in Enschede is de Oude Markt. Meerdere studenten zullen dit zeggen, maar het is echt een hele leuke plek in de zomer. Iedere dag is het er druk en zitten de terrassen vol. Zo gaan we regelmatig met klasgenoten het terras op als het kan.

Geniet ook naast je studie

Als ik een tip moet geven aan toekomstige studenten, dan zou het zijn: geniet ook vooral van je studententijd. Dit is een periode die je nooit weer over kunt doen. Tuurlijk is je studie belangrijk en moet je daar je best voor doen, maar vooral het contact met medestudenten maakt het studentenleven ook leuk.