Achter de schermen met Ioana

Geschreven door:

Ioana

Ioana

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Hoi, ik ben Ioana! Ik studeer Business Information Technology op de Universiteit Twente, ik werk in IT via TalentIT en speel tennis via tennisclub Ludica. Ik ga je in deze blog een kijkje geven in mijn studentenleven.

Ioana

Over Ioana

Ik ben Ioana en ik kom uit Roemenië. Ik doe op dit moment een master in Business Information Technology aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie werk ik voor TalentIT (ik leg later nog uit wat dat is). Voordat ik aan de Universiteit Twente begon, heb ik een Bachelor afgerond op Saxion, ook in Enschede. Ik ben in mijn vrije tijd onderdeel van de tennisvereniging Ludica. Tijdens mij Bachelor was ik ook lid van een studie vereniging en was ik student ambassadeur voor Roemeense studenten op Saxion.

Behind the scenes - Ioana Miu

Tennis bij tennisvereniging Ludica

Enschede is een goedkope stad

Ik begon met studeren in Enschede toen ik een bachelor deed op Saxion, waar ik ook mijn diploma heb gehaald. Een paar jaar geleden was ik op een studiekeuzebeurs in Roemenië met mijn vader en toen stond er een informatiestandje van Saxion uit Nederland. Ze vertelden me dat er veel Roemeense studenten op Saxion zaten. Mijn vader en ik hadden beide een heel goed gevoel over het studeren in Nederland. Het meest fijne vond ik nog wel dat het in Nederland niet uitmaakt welke school je kiest, omdat ze allemaal hoge standaarden hebben. In Roemenië is het afhankelijk hoe goed het onderwijs is aan hoe de naam is opgebouwd.

Dus mijn keuze voor Nederland was al gemaakt. Maar toen zag ik dat Enschede een goedkope stad is om in te wonen. De huur die je in Enschede betaald is heel betaalbaar in vergelijking met grote steden als Amsterdam. Ook zag ik dat Enschede heel student gericht was en dat je binnen twee uur bij een luchthaven in Nederland of Duitsland kan zijn.

Om helemaal zeker te zijn van mijn zaak, ging op een drie-daagse oriëntatie naar Saxion in Enschede. Ik betaalde mijn vlucht, en Saxion regelde de rest. Dat is hoe ik mijn keuze voor Enschede heb gemaakt.

CHILL - LEUK - VRIENDELIJK

Ik heb ook al eens in Amsterdam gewoond en als ik het vergelijk met Amsterdam, is Enschede een heel gezellige stad. Ik vind over het algemeen dat de mensen uit Twente heel vriendelijk zijn. Iedereen spreekt Engels en wil je altijd helpen. Je kunt goedkoop wonen, wat echt onmogelijk is in Amsterdam.

Enschede is een stad met museums, theaters, bioscopen, TEDx evenementen, opera voorstellingen en alles wat je ook ziet in grote steden. Maar een groot voordeel is dat je van plek naar plek kan met je fiets. De stad heeft veel kansen, zoals leuke evenementen en bedrijven om voor te werken.

Mijn favoriete plek was Café Barcelona, maar die zit nu dicht. Ik vind het ook erg leuk om op vrijdagavond naar de Oude Markt te gaan, het terras op. Bij Incubase, op de Universiteit Twente, kom ik vaak om te studeren en met anderen te sparren. Incubase is een werkplek voor (jonge) ondernemers. Op zaterdag doe ik boodschappen op de markt. Je kunt echt heel goedkoop groenten halen en de smaak is super goed!

Als ik Enschede moest omschrijven in drie woorden zou het zijn chill, leuk en vriendelijk.
- Chill, omdat de stad nog steeds rustig is op sommige plekken, zodat het niet voelt dat je in een grote stad bent.
- Leuk, omdat er echt heel veel te doen is.
- Vriendelijk, omdat de mensen uit Enschede heel vriendelijk en behulpzaam zijn.

Een (bij)baan zoeken

Tijdens mijn studie heb ik meerdere bijbanen gehad. Over het algemeen kon ik deze snel vinden. Het is wel heel belangrijk om met anderen te praten en ze te vertellen dat je op zoek bent. Meestal vond ik door vrienden of bekenden een baan.

Toen ik studeerde op Saxion hielp ik de Roemeense student ambassadeur met werken. Toen er een vacature kwam voor deze positie, heb ik zelf gesolliciteerd en kreeg ik de baan. Ik heb ook veel oproep baantjes gehad, waar je werkt wanneer je beschikbaar bent (zoals UT Flex). Tijdens mijn stage heb ik met meer dan drie bedrijven uit Nederland gewerkt. Tegenwoordig ben ik naast mijn studie ook betrokken bij een diversiteitsproject op de universiteit.

Nu, tijdens mijn master, werk ik via TalentIT. TalentIT Twente is een initiatief vanuit het Twentse bedrijfsleven en het onderwijs. Hun doel is om talent voor IT in de regio Twente behouden. Studenten kunnen hier gratis gebruik van maken als ze op zoek zijn naar een bijbaan, stage of afstudeeropdracht. Ik vertelde ze dat ik op zoek was naar een part-time baan naast mijn studie en toen zijn ze voor me gaan zoeken. Ze maakten een profiel schets van mij, zodat ze precies wisten wat mijn interesses en doelen waren.

Het voordeel van het werken bij TalentIT is dat ik werk in het werkveld waarvoor ik studeer. Voordat ik aan mijn master begon, had ik het gevoel dat ik hier nog niet helemaal klaar voor was. Maar nu wel. En nu kan ik ook echt al werkervaring opdoen in mijn eigen werkveld. Natuurlijk kunnen ze je niet garanderen dat er een baan is die 100% bij jou past, maar ik denk dat het absoluut het proberen waard is.

Behind the scenes - Ioana Miu

Studeren in Enschede

Advies aan andere studenten

Mijn advies aan toekomstige studenten of andere studenten is: wees je ervan bewust dat je een verantwoordelijkheid hebt als je op jezelf woont. Er zijn geen ouders die je vertellen wat je moet doen.

Natuurlijk betekent dat veel vrijheid, maar je moet ook je verantwoordelijkheid kunnen nemen. Veel studenten vergeten dat en stoppen al vroeg in het jaar met hun studie omdat ze het niet halen. Ze gaan iedere avond uit en komen niet opdagen. Dat is zo jammer.

Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om te socialiseren met andere studenten. Dat is misschien lastig als je zelf introvert bent, maar het is wel belangrijk om te weten te komen over de kansen die zich voordoen op een school. Natuurlijk kan je ook platforms in de gaten houden (zoals Study in Enschede), maar je krijgt ook altijd te weten over dingen via vrienden.