Achter de schermen met Oumnia

Geschreven door:

Oumnia

Oumnia

Leestijd 5-6 min

Behind the scenes

Mijn naam is Oumnia. Ik ben songwriter, backing vocalist en ik leef van en voor de muziek. Als geboren en getogen Zeeuwse begon ik vijf jaar geleden aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede en eindelijk is het zover. Het einde van mijn lang geleden nieuwe begin is in zicht!

Oumnia

Over Oumnia

Mijn naam is Oumnia. Ik ben songwriter, backing vocalist en ik leef van en voor de muziek. Als geboren en getogen Zeeuwse begon ik vijf jaar geleden aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede en eindelijk is het zover. Het einde van mijn lang geleden nieuwe begin is in zicht! Nu, sterker dan ooit tevoren, stel ik mijzelf vaak de vraag; “doe ik het allemaal wel goed? Had ik dingen anders moeten aanpakken? Heb ik de juiste keuzes gemaakt? Sta ik goed, daar waar ik sta?”

Conservatorium Enschede

In 2015 studeerde ik af als performing artist – Actrice in Tilburg. Mijn studiebegeleider en tevens zangcoach op de opleiding, gaf toen der tijd nog les aan het ArtEZ Conservatorium te Enschede. Hij was dan ook degene die mij er van overtuigde om hier mijn vervolg studie te doen. Voordat ik begon aan het conservatorium had ik eigenlijk geen idee wat ik moest verwachten. Ik wist dat ik muziek wilde maken en alles wilde leren over het vak.

Ik moest een lastige keuze maken tussen ‘Popacademie Zang’ en ‘Popacademie Songwriter’. Het schrijven heeft er altijd al in gezeten, maar songs schrijven is echt een andere tak van sport waar ik toen nog niet zo lang geleden kennis mee had gemaakt. Om deze reden koos ik uiteindelijk toch voor de richting zang met daar omheen extra writing lessen en een minor songwriting in mijn laatste studiejaar.

Een nieuw begin is altijd spannend, zo kan ik me mijn eerste kennismaking met ArtEZ nog goed herinneren. Met zijn allen in een prachtige concertzaal zaten we daar; Muziektherapie, Docent Muziek, Media Music en Popacademie allemaal bij en door elkaar gehusseld. De grote liefde voor mijn discipline was tegelijkertijd ook mijn grote angst. Wat als ik niet goed genoeg was?

Vrije opleiding

Vrije opleiding

Het studeren heb ik als een pittige uitdaging ervaren. Ik kwam ArtEZ binnen gelopen met een achtergrond waar “Fake it till you make it” nog net niet op je voorhoofd staat getatoeëerd, en het ‘vrije aspect’ van kunstopleidingen in het algemeen is iets wat mijn brein, dat eigenlijk structuur en regelmaat nodig heeft, soms moeilijk te verwerken vindt. Ik had er nét vier van zulke jaren op zitten en daar ging ik weer. Het diepe in, daar waar vrijheid je juist moet brengen wat je wilt uitdragen naar de rest van de wereld. Om goed met deze onregelmatigheid om te kunnen gaan moest ik gedurende mijn studie vaak terug naar de kern: Wie ben ik, wat drijft mij en welke boodschap wil ik uitdragen met mijn werk.

The Voice of Holland

In mijn tweede studiejaar (2016) besloot ik mee te doen aan een commercieel programma, genaamd “The Voice of Holland”. Iets wat je in eerste instantie, als je mijn werk met een soulvolle urban sound hoort/kent, niet meteen bij mij zou verwachten. Ik ging er heen om zo veel mogelijk partijen, voornamelijk achter de schermen, te leren kennen zodat ik ten alle tijden iemand zou hebben om in te zetten waar en wanneer nodig.

De eerste vraag die ik altijd krijg is; “Heb je er nou écht wat uitgehaald? Mijn doel was tot aan de knock-outs blijven zitten en als een spons alles en iedereen in mij opnemen en dit is mij gelukt. Verder in de competitie komen is leuk, maar ook voor de winnaar houdt het programma een keer op. Dus plat gezegd, heb ik mijn doel bereikt? Ja. Tegelijkertijd is het antwoord in positieve zin ook ‘nee’. Tot dusver heb ik nog niet veel partijen in hoeven zetten doordat alles vanuit eigen initiatief goed loopt. Langzaam, maar steady. Zoals het goed voelt voor mij.

Tijdens deze TVOH periode werd ik door een meisje gespot dat mij in mijn studententijd in Tilburg ooit heeft geboekt voor een huiskamer concert wat zij organiseerde. Toeval wilde dat zij vijf jaar later voor een management kantoor werkte met grote namen onder hun beheer. Het concert waarvoor zij mij toen der tijd boekte, was mijn allereerste show die ik daadwerkelijk vulde met alleen maar eigen werk. Door deze mogelijkheid werd ik meteen benaderd voor een writingcamp voor één van haar grote artiesten.

Jobs, jobs, jobs

Uiteraard is de muziek niet altijd pais en vree. Wanneer we het over inkomsten hebben is en blijft het een lastig verhaal. Toch vind ik het mezelf moeten verantwoorden tegenover anderen bijna lastiger dan de inkomsten zelf binnenharken. Naast het songwriter zijn heb ik twee verschillende boekingskantoren waarbij ik te boeken ben voor bruiloften, feesten en evenementen, en mijn grootste inkomstenbron is het werken als backing vocalist. Ik heb een paar collega’s waar ik vast voor zing. Zij bezorgen mij voornamelijk in de zomermaanden goed werk, maar over het algemeen werk ik freelance voor ieder die een backing vocalist nodig heeft.

Er zijn ontzettend veel manieren binnen het ondernemerschap om een steady inkomen voor jezelf te creëren, ook binnen het kunst vakmanschap. Het werken vanuit een visie, de juiste mensen opzoeken en durven te “falen” zijn in mijn ogen wat het maakt of breekt voor je. Dit kan middels een lespraktijk, freelancen, het mee doen aan competities, of in mijn geval ook: in een kleding winkel werken. Ook dat soort jobs zijn soms nodig om te kunnen investeren in je muziek. Ik realiseer me heel goed dat het wegvallen van mijn studiefinanciering/lening na mijn afstuderen veel invloed gaat hebben op de leefstijl die ik er nu op naleef. Toch vertrouw ik er op dat de 9 jaar studie, werkervaring en het vele netwerken me daar gaan brengen waar ik zijn moet.

Tips voor de volgende generatie studenten

Als ik iets zou willen meegeven aan een volgende generatie studenten is het: blijf ten alle tijden bij jezelf, en blijf in jezelf geloven. Je zult met tegenslagen te maken krijgen. Projecten zullen niet lopen zoals je had gehoopt, projecten zullen onverwachts weg vallen, en anderen projecten zullen juist ineens ontzettend hard gaan terwijl je dat niet had kunnen voorspellen. Het hoort er allemaal bij! Het is oké als iets niet gaat zoals gepland, het is oké als je het allemaal even niet meer weet, het is oké om plannen om te gooien en het is ook absoluut oké om te twijfelen of je hier wel voor gemaakt bent. (houdt je vast conservatorium studenten, in leerjaar drie ga je ineens aan ALLES twijfelen. We’ve all been there!!!) Luister naar de meningen en adviezen van buiten af, incasseer ze, relativeer ze, en laat het los als het niet op je aansluit. Leef vanuit je hart.

Je zult vaak een vraag of opmerking met het woord “succesvol” krijgen. Bedenk voor jezelf; wat houdt succes voor MIJ in. Er is namelijk geen goed of fout antwoord op de vraag “Wat is succes”.

Blijf experimenteren, blijf onderzoeken, blijf jezelf onderwijzen ook buiten om ArtEZ en dan komt jouw missie, visie en eigenheid vanzelf om de hoek kijken.

Een dag met Oumnia

Om een een indruk te geven van hoe mijn leven er nou uitziet, ga ik regelmatig op pad met mijn camera. Onderstaande vlog geeft indruk van een typische Oumnia week. Drie gigs, een writingcamp, business meetingen en een studioklus.