Achter de schermen met Yorick

Geschreven door:

Yorick

Yorick

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Mijn naam is Yorick en ik werk als studentambtenaar bij de Gemeente Enschede. Daarnaast studeer ik aan de Universiteit Twente. In deze blog geef ik je een kijkje in mijn leven als student in Enschede.

Yorick

Over Yorick

Ik ben Yorick en ik ben 24 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Drachten, in Friesland. Ik studeer op dit moment in Enschede, waar ik begon met de bachelor Technische Bedrijfskunde. Nu ben ik inmiddels bezig met mijn pre-master Bestuurskunde.

Enschede gaf me een goed gevoel

Er waren eigenlijk twee redenen dat ik koos voor Enschede. Nadat ik de open dagen van de Universiteit Twente bezocht, had ik gelijk een goed gevoel bij Enschede. De eerste reden was dat ik de studie goed bij me vond passen. Ook zag ik studeren in een kleinschalige studentenstad wel zitten. Het zag er gezellig uit en de mensen zijn heel nuchter. Eigenlijk was Groningen het dichtst bij om te gaan studeren, maar ik was niet overtuigd van de studie. Toen was mijn keuze al snel gemaakt.

Studentambtenaar bij de Gemeente Enschede

Ik werk naast mijn studie als studentambtenaar bij de Gemeente Enschede. Bij deze functie komt het er op neer dat ik studenten zo goed mogelijk vertegenwoordig bij alles wat studenten aangaat, bijvoorbeeld als er beleid geschreven word. Als studentambtenaar heb je een hele afwisselende baan. Samen met mijn collega, een student aan het Saxion, houden wij ons bezig met alle studentenzaken binnen de Gemeente, zoals studentenhuizen, het evenementen klimaat en subsidies voor Enschede als studentenstad. Wat veel mensen niet weten is dat je als student ook gewoon een subsidie kunt aanvragen voor een evenement. Als jij een evenement organiseert wat verbindend is met de Enschedese burgers, kun jij dat bij ons aanvragen.

Naast dat ik bij de gemeente werk, zit ik ook in het internationalisering team van de Student Union. Ik ben al een aantal jaren actief lid van verenigingen. Zo heb ik een bestuursjaar gedaan bij studievereniging Stress en heb ik een bestuursjaar gedaan bij het Overleg Studieverenigingen, de koepelorganisatie van alle studieverenigingen van de UT.

Ondernemende stad

Het allerleukst aan Enschede vind ik dat het een hele ondernemende stad is. Er is zo veel mogelijk voor studenten. Bijna alle initiatieven worden gemaakt door studenten voor studenten. Er zijn veel verenigingen actief in Enschede en overal vind je losse clubjes die leuke dingen doen. Kortom, het heeft alles wat je wil in een studentenstad, geregeld door studenten. Ook is Enschede een kleinschalige stad. Het heeft een kleine universiteit en als je, zoals ik, er al iets langer rondloopt ken je heel veel mensen. Soms voelt het aan als een klein dorp.

ACTIVISME - GEZELLIGHEID - SPORTIEF

Dat zijn de drie woorden die in me opkomen als ik mijn studententijd in Enschede zou moeten omschrijven. Activisme, omdat ik een aantal bestuursjaren heb gehad, ik het leuk vind om actief te zijn bij verenigingen en ik graag mijn steentje bijdraag (aan de studentenwereld).

Gezelligheid, want ik vind het heel fijn in Enschede. Zo heerst er een echte "borrelcultuur". De stad is divers en je hebt goed contact met elkaar

Sportief, omdat er niet alleen gedronken kan worden. Er moet ook gesport worden. Zo ben ik al vanaf het begin van mijn studietijd bij de Atletiek Club AC TION lid.

Yorick Moleman

Bestuursjaar Overleg Studieverenigingen

Meerdere hotspots

Ik heb niet een vaste favoriete hotspot in Enschede. Dat hangt heel erg van het moment af. In de zomer ben ik het liefst op de Oude Markt. Op het terras, mensen kijken. Het is in de zomer altijd gezellig, op iedere dag en elk tijdstip. Ook vind ik het heerlijk om naar het groene gedeelte van de stad te gaan, in de natuur en de parken. Het liefst ga ik dan naar het Rutbeek of het Volkspark. In de avonden drink ik het liefst aan speciaalbiertje bij cafe Belgiƫ or de Beiaard. Uiteraard sluiten we de avond af in 't Gat, waar je dan alle bekenden weer tegenkomt en je altijd net iets te laat weer weggaat.

Word lid van een vereniging!

Dat is mijn nummer 1 advies voor aankomende studenten. Er is voor iedereen wel iets te vinden wat je leuk vind, dus word lid van minimaal 1 vereniging. Dat kan een sport-, cultuur-, studenten- of studievereniging zijn. Je leert daar zo veel van en je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen.