Achter de schermen met Anjet en Bram

Geschreven door:

Anjet

Anjet

Leestijd 4-5 min

Behind the scenes

Wij zijn Anjet en Bram en we studeren allebei aan de Universiteit Twente. Wij zijn tweedejaars en derdejaars studenten Technische Geneeskunde (Anjet) en Technische Bedrijfskunde (Bram). Wij komen allebei niet uit Enschede, maar uit dorpjes dicht bij Nijmegen en Zwolle. Wij zijn dit jaar onderdeel van de commissie die Enschedays organiseert en vertellen je daar graag wat meer over!

Enschede skyline zonsondergang

Over Anjet en Bram

Wij zijn Anjet en Bram en we studeren allebei aan de Universiteit Twente. Wij zijn tweedejaars en derdejaars studenten Technische Geneeskunde (Anjet) en Technische Bedrijfskunde (Bram). Wij komen allebei niet uit Enschede, maar uit dorpjes dicht bij Nijmegen en Zwolle. Wij zijn allebei onderdeel van de commissie van Enschedays.

Bram

Bram

Anjet

Anjet

Ik dacht “hier hoor ik thuis”

Ons verhaal waarom we voor Enschede hebben gekozen als studentenstad is eigenlijk best wel gelijk.

Anjet: “Ik had keuze uit Enschede of Delft voor deze studie, want ik wilde sowieso deze studie gaan doen. Natuurlijk ben ik bij beide open dagen geweest, maar Enschede voelde gelijk goed. Alle mensen die ik heb gezien waren zo open en alles was goed georganiseerd. Ik dacht: hier hoor ik thuis. Het ziet eruit als een mooie stad, dus ik heb de keuze heel snel gemaakt.”

Bram: “Er is veel keuze om Technische Bedrijfskunde op HBO instellingen te doen, maar eigenlijk weinig op de universiteit. Toen bleven Eindhoven en Enschede nog als keuzes over. Ook ik ben naar alle open dagen gegaan en heb zelfs in Eindhoven een selectieronde gedaan, waar ik doorheen ben gekomen. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor Enschede. Het voelde in Enschede zo gemoedelijk. Als een grote stad, maar dan veel warmer.”

Er wordt veel georiënteerd op studies, maar niet altijd op het leven daarnaast

Zoals we in de introductie vertelden zijn wij onderdeel van de commissie van Enschedays. Dat is een soort kamerzoekdag voor middelbare scholieren die zich willen oriënteren om in Enschede te komen studeren. Er wordt zo veel oriëntatie gegeven op het gebied van studies, maar wij vinden het juist ook zo belangrijk dat iemand weet of het leven naast je studie ook leuk is. Want vind je het leven naast jouw studie dan ook wel interessant? Dat is uiteindelijk waar je meer tijd aan besteed.

Vaak is het een grote stap om op kamers te gaan, dus is Enschedays een leuke manier om alvast kennis te maken met de stad en het hospiteren. Vaak heb je geen idee wat je er van kunt verwachten bij het zoeken van een huis, dus daarom laten wij verschillende huizen zien. Hierdoor krijgen scholieren vaak wat meer zelfvertrouwen om het hospiteren in te gaan bij de volgende huizen. Hospiteren kan zelfs als tijdens Enschedays, maar dat hoeft niet.

Naast dat we kamers laten zien, geven we ook een kleine introductie van het studentenleven. We laten de stad zien, we laten de verenigingen zien. Zo zijn we verbonden met FACT (de koepelvereniging van de studentenverenigingen uit Enschede) en zijn alle leden van de commissie van Enschedays wel onderdeel van 1 van de 4 grootste studentenverenigingen in Enschede: AEGEE, ASV Taste, CSV Alpha of Audentis. Zo kunnen scholieren ook bekijken of ze het leuk zouden vinden om bij een studentenvereniging te gaan.

Eigenlijk kom je bij Enschedays vaak helemaal blanco binnen en valt iedereen langzaamaan op hun eigen plek. Wij weten ook dat door corona de drempel wat hoger is geworden om op kamers te gaan, want je hebt geen open dagen gehad en hebt totaal geen beeld bij de stad. Door mee te doen aan Enschedays hopen wij toch dat scholieren zo de stad toch een beetje leren kennen.

Kamerzoekdag 1

Kamerzoekdag

De buschauffeur zei gewoon “hoi” tegen me in de bus!

Toen we hier gingen studeren, hadden we nooit verwacht dat we zo veel mooie kansen zouden krijgen. Zo vonden wij hier onze vriendengroep, dispuut, een enorm leuk huis en zo ook weer een hele leuk baan. Uiteindelijk zijn verenigingen of je studentenhuis toch de plek waar je de meeste mensen leert kennen.

In Enschede gaat het zo makkelijk om onderdeel te worden van het verenigingsleven. Probeer als je actief in het studentenleven bent, ook eens een commissie te doen. Echt een aanrader. Zo zitten de vier grootste studentenverenigingen zelfs in hetzelfde gebouw op de Oude Markt. Enschede is ook wat kleiner, dus er heerst heel erg een “ons kent ons” cultuur. Je komt elkaar vaak tegen en daardoor raak je met veel mensen aan de praat. Zo hebben wij door ons dispuut weer een leuke baan gekregen.

Wat wij zo mooi vinden aan studeren in Enschede is de nuchterheid van mensen hier. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent en je vind heel snel een plekje. Bram: “Ik weet niet precies wat het is, maar het is gewoon een gevoel. Toen ik hier voor het eerst kwam, liep ik de bus in en toen zei de buschauffeur gelijk “hoi” tegen me. Dat kende ik helemaal niet. Gelijk dacht ik: nou, ik ga lekker naar Tukkerland toe.”

Anjet: “De campus is ook zo ruim opgezet. Enerzijds vind je alles op Oude Markt bij elkaar en is het super gemixt en gezellig. ’s Avonds gaan de lampjes aan en is het heel erg sfeervol. Maar als je buiten de stad komt heb je echt nog veel ruimte.”

DIGITAAL – GROLSCH – KANSRIJK

Als wij onze studententijd in drie woorden moeten omschrijven zijn dat:

Digitaal, omdat op dit moment natuurlijk alles digitaal plaats vind. Zelfs met Enschedays zijn we genoodzaakt om in ieder geval 1 dag digitaal aan te bieden.

Grolsch, het lekkerste bier. Je hebt ook niet echt een keuze. Als je als student hier komt en je lust geen bier, moet je ten eerste bier leren drinken en ten tweede gewoon Grolsch leren drinken. Want dat is het bier van Enschede.

Kansrijk, want iedereen weet zijn plek wel te vinden. Het is een verwelkomende en warmhartige stad. Wij kunnen ons ook gewoon niet voorstellen dat iemand zijn plek hier niet zou kunnen vinden.

Favoriete plek? De Oude Markt!

Onze favoriete hotspot is zeker de Oude Markt. Dat is niet moeilijk. Overal waar je naar binnen loopt, is het gezellig. De Pakkerij vinden we natuurlijk het leukst, maar het is allemaal zo dicht bij elkaar dat je ook kan kroeg hoppen.

Anjet: “Als ik iets moet noemen wat ik ontdekt heb tijdens de coronacrisis, dan is het wel het Ledeboerpark. Daar ga ik nu regelmatig wandelen en dan is het heel leuk om bij de hertjes en ezels te kijken en in de bossen te lopen. Het is lekker dicht bij de stad en in corona tijd een hele fijn plek om af te spreken en wat frisse lucht te halen.”

Terrassen-Oude-Markt-2-Enschede

De Oude Markt

Doe mee aan de HOI week en Kick-In!

Onze tip aan toekomstige studenten is: als je twijfelt over op kamers gaan: gewoon doen!
Ontdek wat je leuk vind en vraag vooral aan mensen hun mening. Wees niet bang, want iedereen wil je graag helpen om de goede keuze te maken.

Vooral meedoen aan de Kick-In van de Universiteit Twente of de HOI week van Saxion helpt echt om een beeld te vormen over de stad. Dan ga je overal langs.


En niet te vergeten: schrijf je in voor Enschedays natuurlijk! Dat kan via: https://enschedays.nl/