Bijzondere wandelroutes in en rond Enschede

Geschreven door:

Enschede Promotie WEB FORMAAT 5369

Nadja

Leestijd 2-3 min

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te wandelen in en rond Enschede? Ik heb verrassende routes en niet voor de hand liggende gebieden voor je op een rijtje gezet!

Flamingo flamingoroute

Ken je de stadsparken inmiddels uit je hoofd, of wil je eens wat anders dan Het Rutbeek of Hof Espelo? Hoe mooi deze parken en gebieden ook zijn, soms is een beetje afwisseling ook wel leuk. Daarom heb ik een aantal verrassende routes en natuurgebieden in en rond Enschede in deze blog verzameld. Ik ben benieuwd of je ze allemaal al kende.

De flamingoroute

Geloof het of niet, maar over de grens in het Aamsveen kun je de meest noordelijke flamingo kolonie van Europa bekijken. Flamingo's in het wild! Ze strijken ieder jaar in maart neer op hun flamingo-eiland in het Duitse plaatsje Zwillbrock (op 30 km van Enschede) en blijven tot het eind van de zomer. Ze zijn op een afstand te bekijken, neem je verrekijker mee! Op de route staan drie uitkijktorens, schuilhutten en een imposante vogelkijkhut met informatieborden. Het natuurgebied Aamsveen ligt voor een deel in Nederland en een deel in Duitsland (Amtsvenn-H├╝ndfelder Moor). De complete Flamingoroute is 450 km lang, maar je kunt natuurlijk ook een deel van de route doen. Op de website vind je meer informatie over de Flamingoroute.

Flamingo flamingoroute

Flamingo route

Het Kristalbad

Tussen Enschede en Hengelo ligt het Kristalbad. Dit gebied is niet alleen leuk om te bezoeken, het heeft ook een functie. Er wordt namelijk overtollig water opgevangen vanuit de rioolzuiveringsinstallatie in Enschede. Om weer 'leven' toe te voegen aan het gezuiverde water is er een constructie met verschillende compartimenten gemaakt. Leuk om eens van dichtbij te bekijken! Er zijn verschillende fiets- en wandelpaden en twee uitkijktorens van 10 meter hoog om te beklimmen. Op het water is een vlonderpad aangelegd. Hier kun je meer lezen over het Kristalbad.


Vliegveld Twenthe

Natuurgebied Vliegveld Twenthe is al best bekend bij veel mensen. Toch noem ik hem nog even, het is namelijk echt de moeite waard om dit gebied een bezoekje te brengen! Zo zijn er bunkers, oude militaire objecten en vliegtuigen te bewonderen. Voor een mooi uitzicht beklim je de 13 meter hoge uitkijktoren. Een leuk weetje is dat deze op de plek van de vroegere verkeerstoren staat. Vliegveld Twenthe is ongeveer 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Enschede. Parkeren kun je o.a. op de parkeerplaats achter Restaurant Marcook en 't Wijntjesbos. Je kunt ook de bus nemen vanaf Enschede centraal naar Lonneker. Wel is het dan nog ongeveer een half uur lopen naar Vliegveld Twenthe.

Vliegveld Twente

Airport Twente

Het Buursermeertje

Dit is echt een heerlijk plekje op een zonnige lentedag. Kleedje op de grond, picknickmand mee en lekker genieten! Het buursermeertje ligt in het natuurgebied Buurserzand in Haaksbergen. Je kunt er lekker wandelen in een veelzijdig natuurgebied. Parkeren kan bij parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand, bekijk de website voor meer informatie.

De campus van de UT

Wist je dat er een leuke kunst- en architectuurwandelroute is over de campus van de UT (University of Twente)? Loop een uurtje over de groene campus en laat je verrassen door architectonische gebouwen en buitenkunstwerken. Even een keer wat anders en minstens zo leuk!

Campus Universiteit Twente

Universiteit Twente