Heerlijke boswandelingen in en rond Enschede

Geschreven door:

Enschede Promotie WEB FORMAAT 5369

Nadja

Leestijd 2-3 min

Wil je lekker naar buiten, maar geen idee waar je heen kunt? Met deze tips haal je een heerlijke frisse neus!

Rutbeek Lente Enschede 2020 Rob Baas LR 5 liggend

Droge, zonnige koude dagen zijn toch wel de mooiste dagen voor een boswandeling. Dat is tenminste mijn bescheiden mening. Helemaal in deze rare tijden, lonkt de natuur. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een fijne boswandeling in en rond Enschede? Ik heb wat mooie plekjes voor je verzameld!

Het Aamsveen

Natura-2000 gebied Het Aamsveen is een prachtig natuurgebied dat ten zuidoosten van Enschede ligt. Het loopt over de grens door naar een veel groter natuurgebied in Duitsland. Op de website van Landschap Overijssel lees ik dat het gebied hoogveen, natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgrasland bevat. Het is een heel veelzijdig landschap waar je heerlijk kunt wandelen. Trek vooral je stevige wandelschoenen aan en laad lekker op in Het Aamsveen.

Vliegveld Twenthe

Anders dan de naam doet vermoeden, kun je heerlijk wandelen op het terrein van Vliegveld Twenthe. De natuur is er prachtig en veelzijdig, je kunt er hagedissen, ree├źn, bijzondere vogels en dassen spotten. Er zijn verschillende routes en paden die je kunt nemen. Zo is er bijvoorbeeld het belevenispad waar je langs oude militaire objecten wordt geleid.

Vliegveld Twenthe Enschede natuurgebied

't Amelinksbos

Tussen Enschede en Lonneker ligt het 't Amelinksbos. De ingang vind je aan de Voortsweg. Dit bos is niet bekend geworden door zijn bijzondere planten of dieren, hoewel je hier zeker een fijne wandeling kunt maken. Het gebied is namelijk vooral bekend geworden door de gezellige kabouterfamilie die er woont. Wat begon met een mini deurtje in een boom is uitgegroeid tot een gezellig kabouterdorp. Een leuke verrassing voor tijdens het wandelen.

Het Stroot

In buurtschap Twekkelo, tussen Enschede en Hengelo, ligt Landgoed Het Stroot. Je kunt hier wandelen op de opengestelde wandelpaden door bos en natuur. Via de imposante toegangspoort loop je het landgoed op en kun je wandelen langs bossen, landbouwgrond, heide en ven. Het statige witte huis heeft een bijzondere geschiedenis en is tegenwoordig in bezit van de achterkleinkinderen van Gerrit Jan Van Heek.

Via de imposante toegangspoort loop je het landgoed op en kun je wandelen langs bossen, landbouwgrond, heide en ven.

Lonnekerberg

Officieel kun je niet van een berg spreken, want het hoogste punt in dit gebied zit op 60 meter boven NAP. Maar dat mag de pret niet drukken! Je vindt op de Lonnekerberg een leuk en veelzijdig natuurgebied om lekker doorheen te wandelen. Je kunt verschillende routes volgen langs o.a. kleigaten, de stuwwal, het beukenbos en het bessenpad.

Het Rutbeek

Op recreatiepark Het Rutbeek vind je, naast tal van andere activiteiten, een uitgegraven vijver en een fijn natuurgebied om te ontdekken. Het gebied bestaat uit een combinatie van bos- en landbouwpercelen en heidevelden. Een fijne plek om een frisse neus te halen!

Hof Espelo en De Wildernis

Hof Espelo is een prachtig natuurgebied, waar je echt heerlijk kunt wandelen over het mooie landgoed. Naast het eeuwenoude landgoed Hof Espelo ligt het gebied De Wildernis. Je wandelt hier langs oude loofbossen, authentieke Twentse boerderijen en de Eschbeek. De moeite waard!

Of maak een rondje door de mooie stadsparken

Naast prachtige natuurgebieden, zijn er ook een aantal mooie stadsparken in Enschede. Mijn favoriet is het Abraham Ledeboerpark. Je kunt hier verschillende routes lopen en er is van alles te zien. Daarnaast kun je ook heerlijk wandelen in het G.J. van Heekpark, het Volkspark en het kleinere Wooldrikspark.

Volkspark in Enschede