Tips voor het samenwonen met huisgenoten

Geschreven door:

Ellis

Ellis

Leestijd 4-5 min

Studentenleven

Heb jij een kamer gevonden in Enschede en ga jij voor het eerst samenwonen met huisgenoten? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken en het gezellig te houden. Lees hieronder de 6 belangrijkste tips voor het samenwonen met huisgenoten.

Studentenhuis Enschede

Maak duidelijke afspraken

Er ontstaan vaak grote irritaties als er geen afspraken zijn gemaakt. Zo is het belangrijk om een schoonmaakrooster in te vullen, zodat al jouw huisgenoten weten wanneer zij aan de beurt zijn om de badkamer of keuken schoon te houden. Zet in het schoonmaakrooster duidelijk welke taken onder het schoonmaken van de ruimtes vallen. Ook kun je afspreken om de koelkast en keukenkastjes te verdelen, zodat iedereen zijn of haar eigen plek heeft om eten en drinken op te bergen. Het is altijd jammer als je de pizza waar je je zo op had verheugd verdwenen blijkt te zijn. Tot slot raden we je aan om afspraken te maken over wie wat betaald. Hier zijn veel handige apps voor uitgevonden, zodat jullie de kosten wekelijks of maandelijks kunnen verrekenen. Geld blijft immers een gevoelig onderwerp.

Ruim je eigen troep op

Naast het maken van een schoonmaakrooster is het vanzelfsprekend dat jij jouw spullen in de gemeenschappelijke ruimtes opruimt. Dat jij er in je eigen kamer een zooitje van wil maken, is jouw eigen keuze. Haal bijvoorbeeld de was op tijd uit de wasmachine zodat jouw huisgenoten er ook gebruik van kunnen maken.

Geef elkaar de ruimte

Op momenten dat een huisgenoot een koptelefoon draagt of naar een telefoon zit te staren, is dat vaak een teken dat hij of zij geen zin heeft om een gesprek aan te gaan. Vat dit niet persoonlijk op, iedereen heeft wel eens behoefte aan wat personal space. Geef jouw huisgenoten dan ook de ruimte om zich terug te trekken. Probeer ook met jouw huisgenoten mee te denken. Wil jij ’s avonds laat nog muziek luisteren of een film kijken? Zet dan een koptelefoon op. Niet iedereen wil dan nog meegenieten van jouw muziek.

Leer over nieuwe landen en culturen

Heb jij internationale huisgenoten? Geniet van de diversiteit! Verschillende nationaliteiten kunnen in het begin cultuurverschillen en taalproblemen met zich mee brengen, omdat iedereen opgroeit met andere gebruiken. Maar na verloop van tijd zal je zien dat een internationale huisgenoot alleen maar voordelen met zich mee brengt. Help elkaar eens met het koken van een typisch gerecht of vier elkaars feestdagen mee.

Wees open en eerlijk

Als je met anderen samenwoont, zal je open en eerlijk met elkaar moeten zijn. Als er iets gebeurt waar jij het niet mee eens bent, of iemand houdt zich niet aan de afspraken, zeg het gewoon. Dit voorkomt dat de irritaties oplopen en verergeren. Probeer iemand altijd direct te benaderen en niet met boze gifjes via WhatsApp of vervelende briefjes. Blijf ook communiceren over de praktische dingen. Neem jij vrienden mee naar huis? Laat het de rest dan ook even weten

Wees jezelf

Onze allerbelangrijkste tip is: wees jezelf. Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan dat je bent, want het is natuurlijk het belangrijkst om elkaar te respecteren. Jullie hoeven niet allemaal dezelfde interesses te hebben en beste vrienden te worden, maar het is wel belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan en je grenzen aan te geven.