Waar moet jij je op voorbereiden als je op kamers gaat?

Geschreven door:

Ellis

Ellis

Leestijd 4-5 min

Studentenleven

Eenmaal op jezelf kom je er pas achter wat er eigenlijk allemaal moet gebeuren als je niet meer in hotel ouders woont! Daarom geven wij je alvast wat tips ter voorbereiding voordat het zover is.

Op kamers in Enschede

Lees je huurcontract voordat je het tekent

Huurcontracten zijn geen pretje om te lezen, we agree. Het is vaak geschreven in moeilijke taal en niet bepaald interessant. Wel raden we je aan om dit te doen. Je wilt niet tekenen als je niet weet waar je voor tekent en voor hoelang. Je kunt altijd iemand vragen om je te helpen om het te vertalen. Bij het huren van een kamer komt vaak een borgsom om de hoek kijken, die betaal je in de eerste maand waarin je huur betaald. Nadat jij jouw kamer weer in goede staat aflevert bij vertrek, krijg je deze teruggestort op je rekening.

Schrijf je in bij de nieuwe gemeente en zoek een nieuwe tandarts en huisarts

Als jij voor jouw studententijd op kamers gaat, is het belangrijk om je in te schrijven bij jouw nieuwe gemeente. Daar hoort ook bij dat je op zoek gaat naar een nieuwe tandarts en huisarts. Mocht je dan onverhoopt met problemen komen te zitten, hoef je niet een paar uur naar huis te reizen voordat je naar een tandarts of huisarts kan.

Sluit de goede verzekeringen af

Als je nog geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, sluit deze dan af. Hij kost weinig en hiermee ben je verzekerd voor schade jij anderen toebrengt. Dit kan zijn dat er iets gebeurd met de laptop van jouw huisgenoot of ongelukjes die in het huis gebeuren. Jij hebt natuurlijk niet zomaar 1000 euro op je rekening staan om deze schades te betalen. Daarnaast is het een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo heb jij jouw laptop verzekerd als jij de deur uit bent en jij jouw deur niet op slot kan doen.

Onverwachte kosten

Onverwachte kosten

Als jij denkt dat alle kosten gedekt zijn met alleen de huurprijs, moeten we je helaas teleurstellen. Je moet altijd nog rekening houden met water, licht en internet kosten, afhankelijk of je inclusief of exclusief huurt. Ook zullen er rekeningen binnenkomen van de belastingdienst, zoals waterschapsbelasting en afvalstoffenbelasting. Gaat de wasmachine in het huis stuk? Dan zullen jullie toch een nieuwe moeten kopen. Staan er al meubels in jouw nieuwe kamer of moet je deze zelf kopen? Zet alvast wat spaargeld opzij zodat je niet in de knel komen in deze situaties en voorbereid bent op onverwachte kosten.

Supermarkt Enschede

Levensonderhoud is niet goedkoop

Het lijkt allemaal zo makkelijk: als je boodschappen op zijn, doe je weer nieuwe. Alles in je mandje, en hup, afrekenen maar. Helaas zal het in het begin tegenvallen hoe duur al die boodschappen in je mandje zijn. Jij hebt ineens een budget en zult dus moeten kijken welke dingen je echt nodig bent en welke niet. No worries: na een tijdje weet jij precies waar de aanbiedingen zijn en hoe je benodigde en lekkere boodschappen met elkaar kunt combineren.

Jij bent voor alles zelf verantwoordelijk

Er is nu niemand meer thuis die je helpt herinneren aan dingen zoals het sturen van een bloemetje naar je oma, je wekker zetten voor een tentamen of het in huis hebben van koffie en thee voor als je bezoek krijgt. Ook is het schoonmaken van jouw kamer nu jouw verantwoordelijkheid en moet je zelf zorgen voor schone en gestreken kleding.