De Vaandeldrager

Cultuur

De Vaandeldrager (1636) behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt. Het is een van de eerste schilderijen die Rembrandt schilderde nadat hij zich als zelfstand kunstenaar in Amsterdam had gevestigd. Dankzij een unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager het komende jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Voor Overijssel is Rijksmuseum Twenthe hét museum dat De Vaandeldrager tentoon mag stellen. In december 2022 kun je daarom dit meesterwerk drie weken lang bekijken in Enschede. Rondom de komst van dit bijzondere werk wordt een uitgebreid publieksprogramma in het museum georganiseerd. Deze informatie vind je t.z.t. terug op deze pagina.

Gratis toegang
Op zaterdag 3 december is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Het reserveren van een tijdslot is wel noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie voor deze gratis dag.

Meesterwerk van Rembrandt

De Vaandeldrager behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. In dit grote zelfportret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht. Rembrandt was dertig jaar oud toen hij De Vaandeldrager schilderde. Hij heeft zichzelf hier in de mooiste historische kleding geschilderd.

De Vaandeldrager

Informatie

Website

Datum & tijd

vr. 2 dec. 2022

Vanaf 10:00

Plaats in agenda