EnschedeLab Nano Challenge

Studeren stockfoto

Informatief

Nano challenge methode

Het EnschedeLAB is er om stad en talent samen te brengen. Dat doen we via de belofte ‘Maak kennis met de stad!’ met die belofte nodigen we talent uit om de stad, haar inwoners en haar uitdagingen beter te leren kennen – en eraan bij te dragen. Opgedane kennis werkelijk tastbaar te maken, samen mét hen die het aangaat, in co-creatie.

In de stad leven verschillende vraagstukken, deze kunnen bij het EnschedeLAB worden ingediend. Vraagstukken die monodisciplinair zijn, of erg specifieke kennis vereisen, worden binnen één van de instellingen/opleidingen voorgelegd. Vraagstukken die multidisciplinair (oftewel: die verschillende soorten kennis nodig hebben) zijn kunnen binnen een minor worden behandeld.

Als een vraagstuk eerst multidisciplinaire verdieping verdiend dan wordt het als ‘nano-challenge’ aangeboden aan studenten. Dit zijn challenges van 4 weken, met elke week één dag een programma. Elke nano-challenge behandelt een bepaald vraagstuk. Studenten met interesse of affiniteit met het vraagstuk gaan dan 4 volle dagen verspreid over 4 weken aan de slag met het vraagstuk. Er zijn minimaal 4 nano-challenges per jaar. Als student kan je meedoen aan één of meerdere nano-challenges.

Je werkt dan in gemengde teams, zowel wat betreft opleiding als qua kennisinstelling. Je kan als groep zelf bepalen hoe je het stedelijke vraagstuk aan gaat pakken, je krijgt hulp in het toepassen van de Design Thinking methode, en je wordt aangemoedigd om met stakeholders te gaan praten. Je krijgt ook begeleiding vanuit zowel het onderwijs als vanuit de opdrachtgever. Ook is het bij alle vraagstukken mogelijk veldwerk te doen bij de opdrachtgever.

Dit vraagstuk kan na een nano-challenge als estafette doorgegeven binnen projecten van verschillende opleidingen van de kennisinstellingen. Zo wordt het vraagstuk van allerlei kanten bekeken door het talent in de stad. Zo proberen we met al het talent in de stad Enschede een beetje mooier te maken.

Open voor alle studenten in Enschede

Nano Challenges zijn open voor alle studenten in Enschede, van iedere kennisinstelling!


Thema van nano challenge 3

“Blik van de Weg”: De Gemeente Enschede wil de leefbaarheid in de stad verbeteren door de hoeveelheid parkeerplaatsen in de stad verkleinen. Zeker in de krappe en drukke binnenstraten in het centrum. In de overgangsperiode zijn er al een aantal tijdelijke oplossingen, zoals verwijderbare vlonderplanken te plaatsen. De uitdaging is om nieuwe functies te vinden en die uit te werken. Voorbeelden zijn het voorzien van fietsenrekken, terrassen, speeltuinen of laadpalen, etc.


Om de leefbaarheid van Enschede te vergroten willen wij parkeerplaatsen binnen het centrum gaan opheffen. De openbare ruimte zou dan meer gebruikt kunnen worden voor groen, klimaatadaptatie of recreatie. In de tussenliggende fase kunnen we niet meteen de parkeerplaatsen verwijderen, maar kunnen we deze wel tijdelijk anders gebruiken. De opdracht is om een flexibele tijdelijke (mobiliteits-)oplossing te bedenken welke we kunnen toepassen op de ruimte van een parkeerplaats.

Schrijf je hier in voor de nieuwste nano challenge

Informatie

Entrance fee €0

Website

Datum & tijd

do. 18 feb. 2021

Plaats in agenda
KORTING
Registreer je nu voor jouw Study in Enschede kortingskaart voor de beste deals in Enschede!
Meer informatie