Fubar PVVFACT

Praktische informatie

Enschede is een echte winkelstad met veel te bieden. Maar hoe vind je de dichtstbijzijnde supermarkt en hoe je kun je je het best verplaatsen in de stad? Op deze pagina vind je alles over winkelen, supermarkten, fietsen en openbaar vervoer.

Winkelen

Enschede heeft een groot aanbod winkels. Van de bekende ketens als Zara, H&M en HEMA, tot de kleinere winkels van lokale ondernemers. Het H.J. van Heekplein is het centrale punt als het om winkelen gaat. Het is tevens het grootste plein van Enschede. Recht onder het plein is een ondergrondse parkeergarage.

Er is twee keer per week een warenmarkt op het van Heekplein (dinsdag en zaterdag). Deze markt trekt vele Enschedeers en bezoekers van buitenaf. Op de markt kun je allerlei producten vinden: van eten tot bloemen, stoffen, parfum en kleding. Elke zaterdag vinden bijna 60.000 mensen hun weg naar de warenmarkt.

Alle winkels in het centrum zijn 7 dagen per week geopend, van maandag t/m zondag. Reguliere winkeltijden zijn van 09:00 – 18:00, met een aantal uitzonderingen. Op maandag zijn de meeste winkels geopend vanaf 11:00 uur. Op donderdagavond is het koopavond tot 21:00 uur. Tot slot zijn iedere zondag de winkels geopend van 12:00 – 17:00.

Wist je al dat je met jouw Study in Enschede kortingskaart ook korting krijgt bij een aantal winkels in de binnenstad, zoals bij WE fashion, Studio Spitsbaard en WAAR!

Supermarkten

Er is genoeg keuze als het op supermarkten en toko’s aankomt. Wij noemen voor jou de supermarkten in het stadscentrum en op de campus van de Universiteit Twente:

Stadscentrum

  • Jumbo Supermarkt, Noorderhagen 75, 7511 EK Enschede.
  • Albert Heijn, H.J. van Heekplein 63, 7511 HN Enschede.
  • Spar City Store, Marktstraat 13, 7511 GC Enschede

Campus Universiteit Twente

  • Coop Compact Campus UT, De Hems 16/90, 7522 NL Enschede.

Of kijk naar alle supermarkten in Enschede.

Fietsen

Ook in Enschede is de fiets het makkelijkste vervoersmiddel. De meeste studenten kopen zelf een fiets via Marktplaats of huren er een bij Swapfiets. Bij Swapfiets sluit je een abonnement af en betaal je een maandelijks bedrag waar reparties en onderhoud van de fiets bij inbegrepen zitten. Dit abonnement kan maandelijks opgezegd worden. Bij FLOW twente, wordt het concept van een gedeelde fiets aangeboden. Je kan op je smartphone zien waar de fiets staat, de fiets gebruiken en daarna weer parkeren op jouw eindstation. Je betaald voor de tijd die je gebruikt hebt en de volgende persoon kan de fiets weer gebruiken vanaf jouw eindstation. Tot slot kun je gebruik maken van de OV fietsen service op Enschede centraal station. Als jij een OV kaart hebt, kun je de OV fietsen gebruiken vanaf het centraal station en hier ook weer terugbrengen tegen een kleine vergoeding.

Moet jij jouw fiets laten repareren? Dan kun je naar een van de fietsenmakers in Enschede gaan.

Er zijn zes bewaakte fietsenstallingen in Enschede, bijna allemaal gratis te gebruiken: Stationsstalling Noord (24/7), Stationsterrein West (24/7), Stationsstalling Centraal Station, Stalling Van Heekplein, Fietsenstalling Brammelerstraat (24/7) en Fietsenstalling Wilminkplein (24/7).

Wist je dat de Gemeente Enschede een speciale Enschede fietst app heeft? Om te stimuleren dat Enschedeërs zo vaak mogelijk de fiets pakken, krijg je beloningen voor iedere fietsrit die je maakt. De punten wissel je in voor korting bij lokale ondernemers! Win-win toch? Download de app hier.

Openbaar vervoer

Enschede heeft drie treinstations: Enschede Centraal Station, Kennispark (dichtbij de Universiteit Twente) en Enschede Eschmarke. Vanaf Enschede Centraal kun je de trein nemen naar Duitsland en naar andere steden in Nederland. Voor reisinformatie ga naar de website van de Nationale Spoorwegen, 9292 of de Deutsche Bahn.

De bussen in Enschede rijden in de stad en naar omliggende dorpen en steden. Alle bussen zijn aangepast op lichamelijke beperkingen. Je kunt reisinformatie van de bussen vinden op 9292 of Twents.