VLX 1

Op jezelf wonen

Wanneer je liever niet in een gedeeld huis wil wonen (wat ook een gedeelde badkamer en keuken betekent), is het mogelijk om iets te huren voor jezelf. Dit betekent niet dat jij niet van het studentenleven zal genieten! Er zijn genoeg mogelijkheden om jouw sociale contacten te onderhouden. Begin op tijd met zoeken naar een appartement of studio, zodat je niet teleurgesteld het nieuwe jaar hoeft te beginnen.

Hoe vind je een appartement of studio?

Net als bij studentenkamers, adviseren we je om het platform Roomspot en de Student Union Kamersite in de gaten te houden. Dit zijn initiatieven opgezet door de Gemeente Enschede, Saxion, Universiteit Twente de twee huisvestingscorporaties de Veste en Stichting Jongeren Huisvesting Twente. Deze twee lokale platforms zijn directe partners van Study in Enschede en pleiten ervoor om de kwaliteit en betrouwbaarheid van kamers te waarborgen. Daarnaast is het mogelijk om via andere nationale platforms appartementen en studio's te vinden, zoals Kamernet, Pararius, Huurwoningen.nl en Kamersenschede.nl. Deze websites worden regelmatig vernieuwd met alle appartement en studio's en je kunt filteren op prijs, locatie, kamergrootte en meer. Let er wel op dat deze platforms geen directe partners van Study in Enschede zijn en wij geen garantie kunnen geven voor de kwaliteit en betrouwbaarheid. Tot slot helpt het vaak om bij vrienden en bekenden duidelijk te maken dat je op zoek bent, zij kunnen dan helpen zoeken.


Particulier of een woningstichting

In Nederland kun je een appartement of studio huren van een particuliere huurbaas of via een woningstichting. Ik hoor je denken: wat is het verschil?

Particulier huren betekent dat de eigenaar iemand is die het appartement of de studio direct aan jou verhuurt. Een voordeel hiervan is dat je vaak direct contact hebt met jouw huurbaas en het vaak makkelijk is om snel te verhuizen. Huren van een woningstichting betekent dat er een publieke stichting eigenaar is. Vaak zijn de prijzen van een woningstichting lager dan particulier huren, maar daar zitten ook vaak wachtlijsten en een minimum inkomen aan verbonden.

Net als met het huren van een studentenkamer, is het belangrijk om je goed in te lezen over de voorwaarden en om een huurovereenkomst te tekenen met jouw huurbaas.